15 de setembre 2006

"Salvador" de Manel Huerga


El 2 de març del 1974, el jove militant del Moviment Ibèric d'Alliberació, Salvador Puig Antich, va esdevenir l'últim pres polític executat a Espanya mitjançant el "garrot vil". Aquesta és la seva història i la dels intents desesperats de la seva família, companys i advocats per evitar-ne l'execució.
extret del web www.salvadorfilm.com
|CATALÀ|
14 de Setembre de 2006 va ser la pre-estrena del film Salvador de Manel Huerga. Ha comptat amb un repartiment excel·lent. Està clar que el protagonista, Daniel Brühl, borda el personatge però tots els actors que l'envolten ens ofereixen una actuació sublim. Leonardo Sbaraglia i Tristán Ulloa destaquen però ni molt menys amaguen les grans actuacions de la resta d'actors.

Els crèdits inicials em van agradar molt on es pot entreveure el context de l'època, finalment els crèdits un cop acabada la pel·lícula donen la contextualització dels fets de fa més de 30 anys en l'actualitat. Com pot ésser que després de 32 anys seguim en la mateixa situació?

La música és bona i crec que en l'únic moment que falla és en la manifestació, seqüència que per altra banda crec que és la més fluixa. Les cançons escollides m'agraden i la música de la banda sonora crea l'atmòsfera perfecta i acompanya molt bé. Trobo excepcional els moments d'acció i la música d'aquests moments. Així com el moment final de l'execució en el que, ni molt menys Manel Huerga es recrea, ans al contrari, trobo que tracta aquest moment d'una manera exquisida.

El color i les textures són adecuades per a cada moments, lloc i situació. Sempre m'han agradat aquests tons metàl·lics. El color rosa de la camisa recurrent de'n Salva durant el film li dóna un aire diferent que el destaca de la resta.

Crec que és un document que no s'hauria de perdre ningú. No perquè potser sigui nominada als Òscars, no. Sino perquè a més de ser una peça de la nostra història també és en tan que pel·lícula, excepcional.

Aquí podeu escoltar l'entrevista que el Xavier Bosch a El Món a RAC1 va fer a en Manel Huerga.
Aquí podeu escoltar l'entrevista dels Minoria Absoluta a en Manel Huerga.
Aquí podeu escoltar l'entrevista que van fer al VersióRAC1 a en Manel Huerga i en Daniel Brühl.
Aquí podeu escoltar el comentari que en Blai Morell va fer al Via Lliure de RAC1 sobre la pel·lícula Salvador.



|CASTELLANO|
El 2 de marzo de 1974, el joven militante del Movimiento Ibérico de Liberación, Salvador Puig Antich, se convirtió en el último preso político ejecutado en España mediante "garrote vil". Ésta es su historia y la de los intentos desesperados de su familia, compañeros y abogados por evitar su ejecución.
extraído de la página oficial www.salvadorfilm.com


14 de Septiembre del 2006, pre-estreno del film Salvador de Manuel Huerga. Cuenta con un reparto excelente. El protagonista, Daniel Brühl, borda el personaje pero todos los actores que lo acompañan nos ofrecen una actuación sublime. Leonardo Sbaraglia y Tristán Ulloa destacan pero ni mucho menos son capaces de eclipsar las actuaciones del resto de los actores.

Los créditos iniciales me gustaron mucho, ya que se puede entrever el contexto política y social de la época. Manuel Huerga concluye con unos créditos que nos contextualizan esos hechos de hace más de 30 años en un panorama mundial actual que no ha cambiado mucho. ¿Cómo puede ser que después de 32 años sigamos en la misma situación?

La música es buena y creo que el único momento en el que falla es durante la manifestación, secuencia que por otro lado creo que es la más flojita. Las canciones escogidas me gustaron y la música de la banda sonora crea la atmósfera perfecta y acompaña muy bien la situación. Encontré excepcionales los momentos de acción y la música de esos momentos. De la misma manera que el momento de la ejecución, que Manuel Huerga no utiliza para lucirse, sino que creo que lo trata de una manera exquisita.

El color y las texturas son adecuadas en cada momento, lugar y situación. Siempre me han gustado esos colores metálicos. El color rosa de la camisa de Salva que durante la película les da un aire diferente y lo destaca del resto.

Creo que se trata de un documento que nadie debería despreciar ni dejar de ver. No por el hecho de que tenga posibilidades de ser nominada a los Óscars, no. Sino por además de ser una pieza sobre nuestra historia también en tanto que película es excepcional.

Aquí podeis escuchar la entrevista que Xavier Bosch en El Món a RAC1 le hizo a Manuel Huerga (en catalán).
Aquí podeis escuchar la entrevista del trio de Minoria Absoluta a Manuel Huerga en RAC1 (en catalán).
Aquí podeis escuchar la entrevista que hicieron en el VersióRAC1 a Manuel Huerga y Daniel Brühl (en catalán).
Aquí podeis escuchar el comentario que Blai Morell hizo en el programa Via Lliure de RAC1 sobre la película Salvador (en catalán).

|ENGLISH|


3 comentaris:

  1. l'entrevista del xavii bosch està molt bé, però crec que va ser millor la que li van fer al minoria el dijous. si no recordo malament aprofundiem més en el moment històric.

    la pel·lícula és genial des del primer a l'últim minut i, aconsegueix, deixar glaçat al final a l'espectador per molt que durant els 100 i pico minuts anterior te n'estiguis fent a la idea.

    ResponElimina
  2. He actualitzat els links de les entrevistes, ara podeu escoltar les entrevistes i el comentari als programes:
    El Món a RAC1
    Minoria Absoluta
    VersióRAC1
    Via Lliure

    Peli al·lucinant!!
    Imprescindible per a tothom ... curaria una mica la nostra amnèsia històrica!!

    ResponElimina
  3. Una magnífica pel.lícula i, per a mi, una de les imprecindibles d'aquest 2006. Si la història recent de la Pell de Brau no us deixa indiferent, aneu a veure-la. Sempre és bò refrescar la memòria col.lectiva, ara que per a alguns hi ha coses que mai van succeir.

    ResponElimina